[abc80] Kopparberg Elektronik - Diskettfabrik

Karlsson Tomas X tomas_x.karlsson at scania.com
Mon Mars 23 07:16:50 PDT 2009


Hejsan, för 26 år sedan:


Kjell-Olof Feldt invigde den första diskettfabriken i Norden. Nu har Kopparbergs Elektronik norra Europas enda diskettfabrik. Diskettstorlekarna som tillverkas är 5,25 tum och 8 tum. De säljs under namnet Kopparbergsdisketten.


Mikrodatorn #1 1986 - Kopparberg Elektronik återuppstår

I november i fjol gick diskettillverkaren Kopparberg Elektronik i konkurs med 9,5 miljoner kronor i skulder. Den 8 januari i år startade produktionen på nytt. Företaget har fått två nya ägare som ska försöka sätta företaget på fötter. Förutom ren diskettillverkning kommer man att erbjuda en ny service åt sina kunder. Räddning av förlorad datainformation.

Det har gått många turer kring diskettfabriken i Kopparberg. Innan konkursen såldes företaget flera gånger. Att företaget sviktade anses ha berott på dålig marknadsföring. På ett tidigt stadium bestämde sig emellertid konkursförvaltaren att försöka rekonstruera Kopparberg Elektronik och i december fick företaget två nya ägare, Bo Rutmark och Lars Grönberg.

Dessa kommer att sköta företaget direkt i Kopparberg och hoppas kunna ge tillbaka tryggheten åt de anställda och genom förbättrad marknadsföring öka försäljningen kraftigt.

Kopparberg Elektronik är Sveriges enda fabrik för tillverkning av disketter för mikrodatorer. Affärsidén har hela tiden varit att utveckla, tillverka och marknadsföra högkvalitativa disketter. Kopparbergsdisketten är ett av tre märken som godkänts av Statens Provningsanstalt. Under 1985 tillverkades 300 000 disketter vid Kopparberg Elektronik. En siffra man hoppas kunna höja till 800 000 under 1986.

Den nya ledningen för Kopparberg Elektronik kommer inte att nöja sig med tillverkning av disketter. En ny service blir mediaräddning. Den som raderat en diskett av misstag kan få tillbaka information som försvunnit.

"Vi kan läsa av även mycket svaga signaler på en diskett", säger Ulf Larsson, tekniker vid Kopparberg Elektronik. "Men det förutsätter att disketten är hel och att den raderade informationen inte spelats över med någonting annat". För den lilla kriskommunen Ljusnarsberg är det av stor vikt att Kopparberg Elektronik med sina 15 anställda överlever.

 
Informationsfilm från Kopparberg Elektronik AB (1986) 
http://www.youtube.com/watch?v=ycsVvyvo9sU 
 

Mvh,
/Tomas



More information about the ABC80 mailing list